אם נסתכל היסטורית, Maxxis שלטה בשוק האופניים בישראל ונעלמה לה איפשהו בתחילת העשור הקודם. החזרה העיקרית של הצמיג לארץ נבעה מהייצור המהפכני של צמיגי ה-Minion של Maxxis. הצמיג היווה אלטרנטיבה מצויינת למרבית רוכבי השטח ונתן לנו הישראלים, את היכולת לרכוב על האופניים שלנו מבלי לחשוש מפאנצ׳רים ארעים.
בביקורת הזו אסקור בקצרה את חשיבות סידור הקוביות בצמיגים, אתייחס לסגנון רכיבה והתאמת הצמיגים וכן סקירה קצרה של צמיגי Maxxis המובילים בשוק האופניים הישראלי. נכון, לא אגע בכל הצמיגים ובכל הוריאציות, אך הסקירה הקצרה הזו תתן פלטפורמה מתאימה לאלו המעוניינים להרחיב את הידע בנוגע לצמיגים לאופניים (בדגש, על אופני שטח).
היצרנית הטיוואנית Maxxis הוקמה בשנת 1967 ע״י לו ג׳י ומתופעלת עד היום עם מרכזי פיתוח ויצור בכל העולם, בדגש על המפעל וה-HQ הממוקם בטיוואן (בירת האופניים האלמותית). היצרנית התחילה דרכה בעולם צמיגי האופניים אך גדלה לייצור צמיגים לכלי תחבורה אחרים, לרבות מכוניות, אופנועים, טרקטורונים ועוד.
חשיבות דפוס (וסידור) הקוביות בצמיגי אופני שטח
אחד הגורמים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון בבחירת צמיגים לאופני שטח הוא דפוס הדריכה של הצמיג, או סידור הקוביות, שכן יש לו תפקיד משמעותי בביצועי הצמיג ובהתנהגותו.
דפוסי דריכה שונים מיועדים לסוגי שטח וסגנונות רכיבה שונים, לכן חשוב לבחור בדגם בעל פרופיל צמיג וסידור קוביות המתאים לצרכים שלכם.
ניתן לחלק את הצמיגים באופן כללי למספר סוגי סידור קוביות ודפוסי דריכה:
סידור קוביות דריכה נמוכות: סידור קוביות זה מיועד לשבילים חלקים וצפופים, כמו גם לשימוש בכבישים ומשטחים חלקים אחרים. צמיגים כאלו, המכילים סידור קוביות דריכה נמוכות מספק התנגדות גלגול נמוכה ותאוצה מהירה, מה שהופך אותם לאידיאליים לרכיבת שטח בסגנון קרוס-קאנטרי/טרייל כבוש ורכיבה על כביש.
סידור קוביות דריכה בינוניות: דפוס זה של סידור קוביות דריכה, מיועד למגוון רחב יותר של שטחים, כולל משטחים משובשים ובעלי התנגדות גדולה יותר לגלגול, כגון איזורים סלעיים ואדמה לא מהודקת. צמיגים אלו מבצעים מעין פשרה בין צמיגים בעלי פרופיל דריכה נמוך לבין אלו עם פרופיל דריכה גבוה. בד״כ, הפשרה תגיע בדמות התנגדות גלגול גבוהה יותר אך היתרון יהיה אחיזה גבוה יותר, צמיגים אלו נקראים סוג של All arounder.
סידור קוביות דריכה גבוהות: סגנון זה של דפוס דריכה בעל קוביות גבוהות מאוד, מתאים לשטח טכנאי ומסולע, מיועד בד״כ לרכיבות דאונהיל ובאיזורים בהם נדרשת אחיזה גבוהה מאוד. לעיתים, צמיג זה מורכב על אופניים באיזורים בהם האחיזה מאוד רופפת *למרות* שהמסלול לא טכני. לדוגמא, סינגלים בוציים וחלקלקים באנגליה.
בנוסף לסידור הקוביות ודפוס הדריכה, חשוב לקחת בחשבון גם את רוחב הצמיג, המעטפת והרכבו בשלב בו בוחרים צמיג לאופני שטח. רוחב הצמיג ישפיע על ביצועיו בסוגי שטח שונים, כאשר צמיגים רחבים יותר מספקים יותר אחיזה ויציבות בשבילים הרריים ומשובשים, בעוד שצמיגים צרים יותר עשויים להיות מהירים ויעילים יותר על משטחים חלקים (מסלולי קרוס קאנטרי או רכיבות עירוניות).
הקייס של הצמיג מתייחס למבנה ולעובי של הדפנותיו, מה שיכול להשפיע על עמידות הצמיג וביצועיו. התרכובת של הצמיג מתייחסת לסוג הגומי בו משתמשים, מה שיכול להשפיע על אחיזת הצמיג, עמידות והתנגדות הגלגול.
לסיכום, דפוס הדריכה וסידור הקוביות של צמיג אופני שטח הוא גורם חשוב שיש לקחת בחשבון בבחירת צמיג, שכן הוא יכול להשפיע באופן משמעותי על ביצועי הצמיג והתנהגותו בסוגי שטח שונים, לעיתים יש לבצע פשרות כדי להשיג פתרון יעיל יותר.
סקירת תרכובות גומי והגנות צמיגים תוצרת Maxxis
לכל חברת צמיגים שתבחרו יש את האס בשרוול שלה, במקרה זה, ל-Maxxis ככל הנראה יש סוס מנצח ולא רק בשוק הישראלי. הצמיגים של היצרנית זוכים לא אחת כבחירה ראשונה של יצרניות אופניים (שיקולי תמורה/עלות) וכן כצמיג אפטר-מרקט ע״י רוכבים מתחילים ומנוסים כאחד.
לפני שנדבר על תרכובות הגומי, כדאי להכיר את מבנה הצמיג כפי שהיצרנית הקוריאנית מציגה אותו. המבנה הזה מתאים לכל צמיגי האופניים ונחמד לראות שניכרת ההשקעה בפרטים.
הצמיג מורכב טבעת המתיישבת על החישוק ומעניקה לצמיג את ה-״מסגרת״ (bead) ועשויה תייל מתכתי (לא מתקפל - חזק מאוד) או סיבי קוולר (מתקפל - קל יותר וגמיש מאשר התייל המתכתי), ממשיך בסוג הקייס (הגומי העוטף), תרכובות גומי שונות למניעת תקרים ולבסוף קוביות.
מקצה אחד לקצה השני של הצמיג מצויה שכבת גומי הנקראת גם Ply, ה-Ply מגיע בתור שכבה בודדת או צמד שכבות (Dual Ply). אילו נרצה צמיג חזק יותר (וכבד יותר), נשתמש בשכבה כפולה ואילו נרצה צמיג קל יותר נשתמש בשכבה בודדת, לכל בחירה, החיסרון והיתרון שלה.
שכבת ה-Ply מורכבת מתפרי כותנה או ניילון העוברים הליך ״תפירה״ אשר עובר תהליך גיפור בו גומי מצפה את האריג האמור. את התפרים ניתן לכמת אותן, כך שככל שנשתמש בפחות תפרים, נקבל צמיג קשיח יותר אך פחות נוח (היות והתפרי גומי עבים יותר) ולהפך, אילו נרצה צמיג יותר רך נבחר ביותר TPI אך החסרון הוא שתפרי הגומי יהיו דקים יותר ופחות עמידים. ההגדרה נקראת Threads Per Inch - TPI.
כל צמיגי מקסיס בכתבה מאופיינים בטכנולוגיה למניעת תקרים הנקראת EXO על שלל צורותיה. תרכובת זו מגיעה בצד הצמיג ומסייעת במניעת ״צביטה״ של הצמיג אל מול החישוק. בנוסף, ניתן לרכוש צמיגים עם תרכובת EXO+ המגינה גם על חלקו העליון בפני כניסת עצמים לתוך החישוק ופרימת התפרים וחיזוק צידי *נוסף* לצמיג למניעת צביטות.
לבסוף, עבור רוכבים אגרסיביים, ניתן לרכוש צמיג בתצורת DD המסייע במניעת נשיכות צד ע״י גומי כפול מחוזק.
אל סוגי ההגנות מתווספות תרכובות גומי שונות עבור הקוביות. התרכובות השונות מעניקות לצמיגים את התכונות הנדרשות לרכיבה. התרכובות השונות נקראות MaxxGrip או MaxxTerra ומתאפיינות באחיזה גבוהה מאוד בשטח. ישנן גם תרכובות מהירות יותר כמו MaxxSpeed המתאימות למתחרים.
חשוב לזכור, בחירת תרכובת הגומי תשפיע על משקל הצמיג. ככל שיהיו יותר הגנות, כך הצמיג יהיה כבד יותר ולהפך, כאשר יהיו מעט, הצמיג יהיה קל יותר אבל פחות עמיד.
סקירת סוגי צמיגי שטח תוצרת Maxxis
קשה עד בלתי אפשרי לחשוב על צמיגי אופני שטח מבלי לדמיין (או לראות) את הכיתוב הנפוץ של Maxxis בצבע צהוב. אמנם אין לי את הנתונים היבשים לגבי market cap בשוק הישראלי, אבל אני משוכנע, שאילו היו, ככל הנראה היינו רואים ש-Maxxis ממוקמת בראש הטבלה, או לפחות באחד משלושת המקומות הראשונים.
היצרנית מציגה מספר רב של צמיגים לאופני שטח, ובחלק זה אתייחס למגוון הצמיגים שניתן למצוא בארסנל
צמיגי Maxxis Minion DHR: צמיג זה מתאפיין בפלטפורמת דריכה הפופולרית ביותר בשנים האחרונות. הצמיג מוגדר כצמיג Downhill Racing אך מתאים לרכיבות אנדורו או טרייל אגרסיבי. תבנית הצמיג מורכבת מקוביות גדולות ומרווחים המספקים שפע של אחיזה. בנוסף, כתפי הצמיג בעלי קוביות גבוהות לשיפור אחיזה בסיבובים. הצמיג מגיע במספר רב של תרכובות גומי - החל מתרכובת כפולה ועד תרכובת משולשת המוגדרת כ MaxxGrip. הצמיג מתאים כצמיג קדמי ואחורי כאחד.
צמיגי Maxxis Minion DHF: צמיג אגרסיבי קדמי המוגדר כצמיג Downhill Front. הצמיג דומה מאוד ל-DHR אך בעל כתפי צמיג (קוביות צידיות) גבוהות יותר המותאמות לאחיזה גבוהה יותר. הצמיג בעל גרר גבוה יותר היות והוא מוגדר כצמיג קדמי. בנוסף, תעלות פינוי מים וקוביות רחבות מאפשרות לרכוב בדרכים חלקלקות ו/או הרריות ולהנות מתמיכה גבוהה. כמו ב-DHR, גם צמיג זה מגיע עם מסר תרכובות, כפולה או משולשת.
צמיגי Maxxis Assegai: הצמיג החדש של Maxxis המוגדר לרכיבות אינדורו ו Downhill. הצמיג נוצר בשת״פ עם גרג מינאר ובא לתת מענה לרוכבים אגרסיביים הדורשים אחיזה גבוהה ככל האפשר. הצמיג מתאפיין בקוביות גבוהות ואגרסיביות, מתאים להרכבה כצמיג קדמי ומותאם לרוחב חישוק פנימי של 35 מ״מ, מה שמרמז על ייעודו. גם כאן, מדובר בצמיג בעל תרכובת כפולה או משולשת עם חיזוקי צד ותרכובת גומי אוחזת.
צמיגי Maxxis Dissector: צמיג חדש מתוצרת Maxxis המתאים כצמיג לרוכבי טרייל/דאון קאנטרי. הצמיג מזכיר מאוד את ה-Minion DHR רק בעל גובה קוביות נמוך יותר. צמיג זה מתאים לדפוס דריכה בינוני ומספק פשרה טובה מאוד בין מהירות גלגול לבין אחיזה. הצמיג מתאים לרכיבה כצמיג אחורי וקדמי כאחד. הפך פופולארי מאוד באופניי דאון קאנטרי מהשנים האחרונות. כאמור, צמיג זה מגיע בצורת WT המתאים לחישוקים פנימיים רחבים. גם כאן, תרכובות הגומי זהות לאחים הקודמים.
צמיגי Maxxis Rekon: צמיג רב תכליתי, פחות אגרסיבי מה-Dissector אך דומה מאוד לו מאוד. צמיג זה מגיע בצמד סוגי משפחות, Rekon ו-Rekon Race כאשר מובן לאיזה תחום הצמיג פונה. הצמיג קל משקל, מספק אחיזה טובה מאוד ומומלץ כצמיג אחורי דאון קאנטרי או קדמי לרוכבי קרוס קאנטרי. מגיע במספר סוגי מעטפות גומי וחיזוקי צד.
צמיגי Maxxis Forekaster: צמיג המוגדר כצמיג חורף בעל קוביות גבוהות. בשנה האחרונה שוחרר בגרסא חדשה ואגרסיבית ומתאימה בעיקר לרוכבי דאון קאנטרי. צורתו של הצמיג מעט מעוגלת ביחס ליתר, כאשר המטרה בעיקר לספק פינוי בוץ בצורה טובה. מתאים כקדמי לאופני דאון קאנטרי או אחורי לרוכבי טרייל. מגיע בתרכובות גומי כפולה ומשולשת.
צמיגי Maxxis Agressor: צמיג אחורי מעולה בעל קוביות מרכזיות יחסית נמוכות ומתאים לרכיבות אגרסיביות (טרייל/אנדורו). הצמיג מתגלגל מצויין ובעל פשרה טובה בין צמיג אגרסיבי ומשקל נמוך. מגיע במספר תרכובות גומי וחיזוקי צד.
צמיגי Maxxis High Roller II: האב הרוחני של צמיגי ה-Minion. בעל קוביות מרכזיות וכתפי צד אגרסיביים. מתאים מאוד לרכיבות אינדורו וטרייל. מרבית הצמיגים הללו יימכרו עבור גלגלי 26״ היות והבחירה במשפחת ה-Minion תהיה נכונה יותר להיום. מגיע במספר תרכובות שונות ורוחב שונה.
צמיגי Maxxis Ardent: צמיג אגרסיבי לרוכבי קרוס קאנטרי או טרייל עדין. מתאים מאוד כצמיג אחורי ומגיע בצורה מהירה יותר הנקראת Ardent Race בעל פרופיל קוביות נמוך יותר. מגיע כתרכובת גומי כפולה.
צמיגי Maxxis CrossMark II: צמיג קרוס קאנטרי טהור. מתאפיין בקוביות נמוכות המאפשרות גלגול מהיר מאוד על גבי אדמה כבושה. עיקר השימוש בצמיג הוא לרכיבות נפח/תחרויות ויתאים מאוד לאלו הכובשים שטחים ארוכים. מגיע עם חיזוקי צד כיאה לצמיגי Maxxis.
צמיגי Maxxis Ikon: צמיג קרוסקאנטרי וורסטילי המתאים לרכיבות מעט יותר אגרסיביות מאשר ה-Crossmark. מגיע עם מספר תרכובות גומי שונות המתאימות בעיקר לאחיזה. מתאים מאוד כצמיג קדמי לאופניים קלילים או אחורי לאופניים בהם נדרשת מהירות בשל התנגדות נמוכה יותר.
מילות סיכום
צמיגי אופניים הם כמו דת, כל אחד בטוח שמה שהוא מרכיב על אופניו הם הצמיגים הכי טובים, אך המציאות מלמדת שכל אחד מעדיף משהו אחר וכן, כל זוג אופניים ואף חישוק מתנהג בצורה שונה. במאמר זה ניסיתי לסקור בנקודות בסיסיות וקריאות את הצמיגים הנפוצים של Maxxis בישראל. סביר, שתמצאו כי חלק מהמידע חסר וכן שלא דיברתי על כל הטכנולוגיות (WT ושות׳) - שאילו נרצה לתת להם במה, נצטרך לשבת ולחקור את כל סוגי הצמיגים בשוק ולהשוות. מי יודע, אולי מתישהו נגיע לזה.
לעיתים, צמיג טוב לא יכול לעמוד לבדו כשמדובר ברכיבות אגרסיביות ולכן יש לשקול תוספת של אינסרט, בדיוק כפי שנבחן במגזין, כאשר המטרה היא לתת הגנה נוספת לחישוק ושיכוך בהנתן ומדובר בזנב קשיח.
בנוסף, חלק מהצמיגים מגיעים עם כיתוב MAXXIS בצבע לבן ולא צהוב, ההבדל היחיד בכך שהצמיג בעל הכיתוב הלבן מיועד להימכר ע״י יצרניות אופניים (OEM) ואילו זה בעל הכיתוב הצהוב מגיע ארוז ונמכר בחנויות וסדנאות (Retail).
הטיפ הכי טוב שאוכל לתת לכם בבחירת צמיג הוא רכישה בהתאם לסגנון הרכיבה ולהתייחס למשקל כאל פרמטר רלוונטי רק בתחום בו אתם רוכבים. אילו אתם רוכבי סופשבוע בבנשמן ושות׳, אל תתייחסו לעוד 20 ג׳ יותר בצמיג, סביר שזה יהיה פחות רלוונטי עבורכם. מאידך, אם אתם חובבי קרוס עם שעות רכיבה מרובות ומחוברים לשעון, סביר שיש משמעות יתרה לבחירת צמיג קל ופחות אגרסיבי, אבל הכי חשוב, תרכבו והרבה!
חובה לצפות ב DHR מול DHF, אחד הסרטונים המצחיקים:
https://youtu.be/-pzL4RjyYB0
ובכללי יש ל Worldwide Cyclery עוד מלא סרטי מקסיס מעולים!
וואי איזה אליפות!
מאמר מושקע ומקיף מאוד!
רואים שנעשתה כאן עבודה.
הגדולה של המאמר היא שסקרת את רוב/כל הדגמים של אותה החברה וככה עזרת בהתאמת הצמיג הנכון לגלגל ולרוכב.
תודה
תודה רבה, סקירה מושקעת ומקיפה. עבודה רצינית למען הקהילה כל הכבוד.
רוכב עם מקסיס כבר הרבה שנים, ניסיתי גם חברות אחרות. לתנאים באילת ואופי הרכיבה שלי עבורי רק מקסיס ארדנט.
סקירה מעולה.
הליין של מקסיס יכול להיות סופר מבלבל
מה שגרם לי כמה פעמים לוותר על צמיגים שלהם רק מחוסר עניין לצלול ולהבין את זה (:
אבל עכשיו הזמנתי זוג 🤘
אחלה סקירה ותודה!
רק חסר משקל לכל אחד, פרמטר שבעיני הוא קריטי.